Mysingsö
Historia
När man kommer från stan och kör in på Amerikavägen kommer man först till stadsdelen Amerika. Först när man har passerat stenmuren, som går tvärs över Amerikavägen mellan Amerikavägen 29 och 31, har man kommit in på det nutida Mysingsö. Detta är dagens gräns, men en gång i tiden var Mysingsö utan tvekan en ö, helt omfluten av vatten. Om man kommer från stan och åker i riktning mot nuvarande Mysingsö, ser man ett litet vattendrag på Amerikavägens båda sidor omedelbart efter (öster om) Amerikavägen 10. Där rinner ännu vattnet och där gick den ursprungliga, naturliga gränsen på “ötiden”.
Man kan idag lätt följa dalgången från Amerikavägen 10 ända fram till Tvärviksvägen 14, där vi idag hittar Mysingsviken. Denna dalgång hade öppet vatten för åtskilliga hundra år sedan. Jag tror man måste gå åtminstone 750 år tillbaka för att komma till den tid då Mysingsö verkligen var en ö.
En karta från 1695 redovisar den långsmala dalgången som kärr. Se kartbild.
Som en följd an landhöjningen torrlades efter hand dalgången som skiljde Mysingsö från fastlandet. Under 1800-talet utdikades delar av det långsmala området och användes som åkermark in på 1940-talet.
Mysingsö tillhörde ursprungligen Kristinebergs gård. Jag har i min ägo en kopia av en karta från 1916, som visar att Mysingsö var hel obebott detta år. När Mysingsö avstyckades från Kristineberg omkring 1915, bestämdes det att dess gräns skulle gå i stenmuren, som jag nämnt ovan, och därefter skulle gränsen hela tiden följa den långa stenmuren. När avstyckningen skedde tror jag att området köptes av två Oskarshamnsbor vid namn John Engberg och John Linder. Dessa herrar räknade med att bilda ett bolag, som skulle ta över ägandet av Mysingsö.
1917 lät Engberg och Linder trycka en skrift vid namn “Mysingsö villaområde”. Där talas det om “Mysingsöprojektet, den blivande lilla staden för villor, egna hem, sportstugor och sommarhus, ute på gränsen mellan staden, landet och havet”. Det talas vidare om att vägarna till och inom området skulle färdigställas till våren 1918. Skriften redovisar ett flertal vägar och en styckningsplan som upptar 90 tomter. Varken vägarna eller tomterna blev exakt så som styckningsplanen visar. Det står vidare i skriften, att “tomtförsäljningen redan har tagit sin början”. Enligt skriften var en tomt såld redan 1917, nämligen Hjärterö.
Som vi vet var det mest fritidshus, eller kanske enbart fritidshus, som först uppfördes på Mysingsö. På 1980-talet upprättades en modern detaljplan över området, och det var då som åretruntbebyggelsen tog fart.
Två bronsåldersrösen har funnits inom ön Mysingsö. Det ena finns kvar, medan det andra, som låg vid övre delen av Törnholmsvägen, togs bort på 1980-talet i samband med bebyggelse vid nämnda väg.
Av
Magnus Ekstrand
sekreterare i Hembygdsföreningen Oskarshamn-Döderhult